Wijzer Wonen
Image default
Woning en Tuin

Uw huis gratis laten schatten? Altijd een goed idee!

Een gratis schatting van uw huis of appartement? Doen! Wat heeft u te verliezen? Een gratis schatting van uw woning is vandaag de dag volstrekt normaal en deze praktijk wordt meestal ingezet als prospectietool. Het kan u maar helpen om uw woning vlot verkocht te krijgen.

De meerwaarde van een gratis schatting van uw woning

Het gratis laten schatten van uw huis of appartement heeft heel wat voordelen. We zetten de belangrijkste even voor u op een rij:

1. Partner Selectie

De gratis schatting van uw woning gebeurt door een vastgoedmakelaar. Dit is dé kans bij uitstek om uw vastgoedpartner te selecteren. Een rapport van de gratis schatting van uw woning vertelt heel veel over de kwaliteit van de makelaar.

 

2. Waardevol advies

Tijdens een gratis schatting krijgt u meestal heel wat waardevol advies en u krijgt een perfect beeld van wat uw woning waard is.

 

3. Een correcte waardebepaling

Zonder een – al dan niet gratis – schatting is het niet zo makkelijk om een correcte prijs op uw woning te kleven. Tijdens een schatting wordt niet enkel de huidige waarde van uw woning bepaald, een goede schatter houdt ook rekening met de buurt en de prijzen in de buurt. Uw woning is geen eiland, maar moet altijd in een groter geheel gezien worden.

Niet enkel wordt er rekening gehouden met de locatie, de oppervlakte, het aantal kamers en het bouwjaar, maar ook met nog wat heel wat andere factoren. Ook de EPC van de woning is hedendaags zeer belangrijk geworden. Met de hoge energieprijzen hou je dit maar best in de gaten.

Verder wordt er gekeken naar:

  • Het renovatiepotentieel van de woning.
  • Speciale karakteristieken van uw woning en tuin.
  • De snelheid van verkoop in de buurt.
  • Lokale huurprijzen
  • De mobiliteitsscore, hoe vlot is uw huis bereikbaar.
  • Demografische statistieken die je woning omringen en aanwezige parkeermogelijkheden.

Heel wat spelers bieden een gratis schatting aan

Er zijn heel wat spelers die met plezier een gratis schatting aanbieden. Een goede makelaar zal niet enkel een gratis schatting van uw woning uitvoeren, maar bezorgt u achteraf ook nog een lijvig document om de prijs te verantwoorden. Wees u ervan bewust dat het gratis schatten van een woning echt wel heel wat inspanningen vergt van een vastgoedmakelaar.

Geen reden om uw huis niet te laten schatten

Objectief gezien is er dus geen enkele reden om uw huis niet gratis te laten schatten. Het spreekt voor zich dat een makelaar die uw woning komt schatten er ergens op rekent het pand ook te mogen verkopen, maar een gratis schatting van uw woning verplicht u tot niets. Het laten schatten van uw huis of appartement geeft u waardevolle inzichten en laat u toe een correcte waardebepaling van uw woning te verkrijgen.

https://www.mvastgoed.be/nl/gratis-schatting