Wijzer Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

3 tips voor het kiezen van de juiste ruiten

Het kiezen van de juiste ruiten kan een behoorlijke klus zijn. Daarom is het altijd handig om contact op te nemen met een glaszetter in de omgeving, zoals glaszetter Ommoord. Een glaszetter weet immers precies welk type ruit bij jouw ruimte past en hoe je dit het best aan kunt pakken.

 

Voordat je contact opneemt met een glaszetter kan het ook zeker geen kwaad om zelf wat research te doen. Om je op weg te helpen geven we 3 handige tips. Zo weet je beter wat je kunt verwachten en wat voor jou een geschikte ruit kan zijn.

1: Breng in kaart welk raam bij de ruimte past

De ruimte is bepalend voor welk soort raam het meest geschikt is. Er zijn veel opties en soorten ruiten waar je bij een glaszetter uit kunt kiezen. Bepaal daarom eerst wat je wensen zijn en wat bij de ruimte kan passen. 

 

Sommige kamers worden bijvoorbeeld heel warm als de zon er op staat. Op dat moment is het handig om te kiezen voor een geïsoleerde of zonwerende ruit, zo blijft de warmte binnen aangenaam en wordt dat niet sterk beïnvloed door de temperatuur buiten. Ook is het handig om voor een zonwerende ruit te gaan als je veel binnen werkt en niet fel zonlicht op het scherm van je laptop wilt hebben.

 

Kijk je liever de hele dag naar buiten en zoek je een raam die je amper schoon hoeft te maken? Dan heb je ook nog de optie om voor een vuil- en waterafstotend glas te kiezen. Daar kan water en vuil niet op blijven hangen. Wel zo handig.

2: Bepaal de gewenste isolatie

Ruiten verschillen onderling in isolatiewaarde. Des te hoger de isolatiewaarde, des te beter de ruit isoleert. Wil je gaan voor een ruit die erg goed isoleert? Dan kom je waarschijnlijk bij een triple-glas ruit terecht. Een ruit met dubbel glas isoleert ook vrij goed, vooral ten opzichte van een ruit met enkel glas.

 

Een ruit met hoge isolatiewaarde is vaak relatief duur om aan te schaffen. Wat je je wel moet realiseren, is dat de energiekosten minder worden op het moment dat je je huis goed hebt geïsoleerd. Omdat de warmte beter wordt vastgehouden hoef je minder stookkosten te maken. In die zin kan de investering de moeite waard zijn. Op de langere termijn is het voordelig.

3: Bekijk mogelijke subsidies

Ben je van plan om te gaan voor een enigszins hoge isolatiewaarde? In sommige gevallen wordt het isoleren van ramen (deels) gesubsidieerd. Vooral als je met meerdere werkzaamheden bijdraagt aan het milieu en het verduurzamen van je huis, kan je mogelijk in aanmerking komen voor een subsidie. Een bekende subsidie waar je op zou kunnen rekenen is de inversteringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Vanuit de overheid is er geld beschikbaar gesteld om verduurzaming te stimuleren. Het is dus zeker de moeite waard om dit even uit te zoeken. Wellicht kun je aardig wat geld besparen.

 

https://www.vanderhaveglas.nl/