Wijzer Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

Hoe kan je EPDM dakbedekking zelf plaatsen op je plat dak?

EPDM is de ideale dakbedekking voor je plat dak. Het is een synthetisch rubber en wordt meestal uit één stuk op maat van het dak aangeleverd. EPDM dakbedekking heeft een lange levensduur en vergt geen tot weinig onderhoud. Er is geen enkele ervaring of opleiding vereist om zelf je plat dak te plaatsen. De EPDM folie wordt met eenvoudige lijmrol met contactlijm verlijmd. Bij een bedrijf als Easyroof kan je de EPDM folie op maat bestellen met lijm en toebehoren, inclusief montagefilm en -handleiding, eveneens alle benodigde artikels zoals isolatie, dampscherm, lichtkoepels en dakrandprofielen. Hierdoor kan je de dakwerken zelf uitvoeren en tot 50% besparen op de kostprijs van je dak.

Welke stappen moet je volgen om zelf je plat dak te leggen?

Stap 1: Plaatsen van een dampscherm. Een eerste stap voor het zelf leggen van je plat dak, is het plaatsen van een dampscherm op de hellingchape of osb ondergrond. Bij voorkeur gebruik je een zelfklevend bitumen dampscherm. Afhankelik van de ondergrond en buitentemperatuur (onder 15°C) kan je best vooraf een hechtprimer aanbrengen.

Stap 2: Plaatsen van isolatie. Met wat hulp kan je gemakkelijk 100m² isolatie per dag plaatsen. De isolatielaag mag absoluut niet nat worden en moet ’s avonds voldoende afgedekt worden met het EPDM membraan. Leg zeker wat ballast op de randen zoals enkele zakken zand of houten balken.

Stap 3: Verlijmen van het EPDM membraan en aansluiting van de regenwaterafvoer. Het EPDM membraan wordt uit één stuk geleverd en kan dus in zijn geheel worden verlijmd. Na het verlijmen van de EPDM moet je zo snel mogelijk de regenafvoer aansluiten.

Stap 4: Afwerken van hoeken, doorvoeren, randprofielen en andere accessoires. Dit is de laatste stap, die gemakkelijk over meerdere dagen kan gespreid worden.

Wat is het verschil tussen roofing en EPDM?

Klassieke roofing of Derbigum wordt in meerdere smalle dakbanen op het plat dak gebrand en is absoluut geen werkje om zonder ervaring zelf te doen! Door de aanwezigheid van meerdere naden vergroot het risico op lekkage. Door temperatuurschommelingen kunnen de dakbanen onderling uitzetten en krimpen met mogelijks scheurvorming in de naadverbindingen. EPDM daarentegen wordt uit één stuk geplaatst waardoor er geen naden zijn en het risico op lekken zo goed als nihil. Bovendien is EPDM UV bestendig en heeft het een levensverwachting van 50 jaar.

Kan je zelf ook een dakvenster maken in een plat dak?

Ook een lichtkoepel of platdakvenster zelf plaatsen is zeker niet moeilijk. Het gamma lichtkoepels is bijzonder uitgebreid, de meest courante maten zijn 100x100cm en 100x150cm. Op de montagefilm wordt het plaatsen van een dakvenster goed uitgelegd.

https://www.easyroof.be