Wijzer Wonen
Image default
Keukens

5 tips voor de aankoop van een recirculatie afzuigkap

Een recirculatie afzuigkap kan een waardevolle toevoeging zijn in de keuken. Naast het feit dat deze afzuigkap recirculatie van lucht bevordert, verwijdert het tegelijkertijd ook kookgeuren en dampen. Dit is zeker wel zo fijn als je bijvoorbeeld een open keuken hebt en niet lang in een kooklucht wilt zitten terwijl je allang klaar bent met eten. Het kopen van een recirculatie afzuigkap kan echter een uitdagende taak zijn, vooral als je niet goed weet waar je op dient te letten. In dit artikel zijn daarom enkele tips te vinden die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste recirculatie afzuigkap voor jouw keuken!

 

1. De grootte van een recirculatie afzuigkap

Bij het kiezen van een recirculatie afzuigkap moet je ten eerste natuurlijk rekening houden met de grootte van je keuken. Kies een afzuigkap die groot genoeg is om effectief te werken, maar ook weer niet te groot zodat het geen onnodige ruimte in beslag neemt. Houd ook rekening met de hoogte van je plafond en de hoogte van de kookplaat. Als vuistregel kun je aanhouden dat je het beste een afzuigkap kunt kiezen die 1,5 tot 2 keer zo groot is als de kookplaat.

 

2. Het geluidsniveau

Recirculatie afzuigkappen kunnen aardig luidruchtig zijn als je ze in gebruik neemt. Dit wordt soms als storend ervaren, zeker als je een open keuken hebt en dus ook in dezelfde ruimte zit na het koken. Controleer daarom het geluidsniveau van de afzuigkap voordat je er een koopt. Zoek naar modellen die stiller zijn en een goede geluidsreductie hebben, zodat je in alle rust kunt koken en natafelen.

 

3. Kijk naar de filter

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van een recirculatie afzuigkap is de efficiëntie van de filters. Deze filters zijn ontworpen om de lucht te zuiveren en ongewenste geuren en dampen te verwijderen. Bij gebruik raakt de filter op den duur verstopt en vervuild, waardoor hij minder goed z’n werk kan doen. Overweeg daarom een afzuigkap met een vervangbaar filter, zodat je het filter regelmatig kunt vervangen en de efficiëntie van de afzuigkap behouden blijft.

 

4. Energiezuinige recirculatie afzuigkap

Met de stijging van energieprijzen de laatste tijd moeten we ook zeker letten op de energie-efficiëntie van een afzuigkap. Kijk daarom naar het energielabel en kies voor een model met een hoog rendement en een laag energieverbruik. Dit kan je helpen om je energierekening te verlagen en je impact op het milieu te verminderen. De energie labels van afzuigkappen lopen van A tot G, waarbij A het meest zuinig betekent.

 

5. Afzuigkap met verlichting

Tenslotte is een goede verlichting in je keuken belangrijk tijdens het koken. Kies daarom bij voorkeur voor een recirculatie afzuigkap met ingebouwde verlichting. Zo kun je tijdens het koken goed zien wat je aan het doen bent en blijft de keuken goed verlicht. Let op de locatie en de sterkte van de verlichting om te zorgen dat het voldoende licht geeft op de kookplaat en werkruimte op het aanrecht.