Wijzer Wonen
Image default
Woningen

Nieuw huis, nieuwe stijl: duurzame tips voor elke ruimte

Heb je een nieuw huis gekocht, dan wil je daar direct je persoonlijke stempel op drukken met inachtneming van de modernste woontrends. Onderstaand vind je voor elke ruimte enkele tips, van hal tot badkamer en van keuken tot tuin. Wat is in de mode, wat voeg je zelf toe en hoe doe je dat op een duurzame manier? Lees verder!

 

Blikvanger in de hal: denk aan traprenovatie

Er is nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Niet op een date of sollicitatie, en ook niet als mensen voor het eerst je nieuwe stulpje betreden. Dat gebeurt in het gros van de gevallen in de hal, waar je een sierlijke entree van wilt maken. Niet zelden is de verouderde trap naar boven een doorn in het oog. Traprenovatie is dan noodzakelijk, niet zozeer vanwege de veiligheid maar vooral omdat een trap een blikvanger kan zijn. Deze redenen zijn eveneens belangrijk: de trap renoveren is goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe, de bestaande constructie behouden is duurzaam en je kiest uit talloze constructies en stijlen voor het gewenste wauw-effect.

 

Slaapkamer met sfeer: houten wandbekleding

In de slaapkamer plaats je achter het hoofdeinde van het bed een houten wandbekleding voor een geborgen gevoel en de nodige sfeer. Hout is op zich al duurzaam, maar dergelijke wandbekleding zorgt tevens voor meer isolatie. Verder combineert dit materiaal mooi met andere stijlen en vormt de houten wand een schitterend contrast met bijvoorbeeld witte wanden of zwarte accenten.

 

Badkamer en toilet: eerst schoonmaken, dan denken aan verandering

Er valt veel te winnen in deze twee ruimtes. Te vaak kijken mensen niet verder dan tegels die uit de mode zijn en wordt er direct een verbouwing gepland. Maar wie de badkamer en het toilet eerst grondig reinigt, ziet dat enkele welgemikte accenten de boel al enorm laten knappen. Niet meteen de drilboor of sloophamer hanteren dus, maar de schoonmaakmiddelen, krabmesjes en wondersponsjes. Daarna vervang je de wc-bril en andere goedkope accessoires. Denk eventueel aan een lik tegelverf en sfeerverlichting!

 

Keuken en woonkamer in je eigen vertrouwde stijl

In de woonkamer en keuken vertoef je veelvuldig, dus wees niet bang om hier een persoonlijk geheel van te maken en de interieurgoeroes te negeren. Zij kunnen van alles roepen, maar als je niet van zwarte wanden of ander minimalisme houdt, ben je er niet op je gemak. Stal vooral de spulletjes uit waar je zo gek op bent, ook al vinden anderen ze nog zo oubollig of ouderwets. Souvenirs, accessoires, boeken en geluidsdragers, ingelijste foto’s of posters, enzovoorts. Wie binnenkomt, ziet meteen van wie de woning is. Die stijl trek je door in je keuken, waar je eveneens kijkt wat er nog bruikbaar is. De kastdeurtjes vervangen, schilderen of wrappen geeft al een heel andere aanblik.

 

De tuin, je duurzame paradijsje

Wie een ‘buiten’ heeft, prijst zich gelukkig met de extra ruimte en de mogelijkheid om hier een duurzaam paradijsje van te maken. Kijk op creatievelingen-platform Pinterest voor talloze geld- en ruimtebesparende moestuin-ideeën, hoe je met pallets allerlei nieuwe creaties maakt en hoe je een terras er met minimale kosten weer als nieuw uit laat zien. Ervaar de lol van het besparen!