Wijzer Wonen
Image default
Tuin inrichting

Is jouw tuin toe aan een opknapbeurt? Maak dan gebruik van de volgende tips!

Hoewel het momenteel niet erg verwelkomend is, is de kans groot dat je aankomend voorjaar weer volop bezig bent in de tuin. Met fijne temperaturen en voldoende zonlicht is het namelijk altijd leuk om de buitenlucht op te zoeken. Echter is de kans groot dat je iets wilt aanpakken aan de tuin. Misschien wil je wat planten vervangen, zijn er een paar lampen die aan vervanging toe zijn of wil je het helemaal omgooien.

Om je bij het laatste te helpen, hebben we een aantal tips voor je genoteerd. Deze kun je al gebruiken voordat je aan de slag gaat met jouw tuin, zodat je dadelijk goed beslagen ten ijs komt!

Tip 1: Een kleurrijke tuin oogt een stuk interessanter

Het is ontzettend belangrijk dat de tuin gezellig oogt. Dit is iets waar kleur ontzettend goed mee kan helpen, en daarom wil je kijken naar planten en kleuren die voor een vrolijke en interessante tuin zorgen. Denk hierbij aan een schutting met een mooie, heldere tint bruin of een plantenbak met een groene of blauwe kleur. De bloemen van planten zijn natuurlijk erg divers, dus hier kun je helemaal los mee gaan.

En mocht je te maken hebben met een compacte tuin, maar wil je alsnog graag genieten van kleurrijke planten? Dan kunnen we je aanraden om gebruik te maken van een zogeheten verticale tuin. Dit wordt meestal opgezet in de vorm van plantenbakken die aan een frame hangen of aan de schutting worden bevestigd, zo kun je jouw schutting gemakkelijk van kleur voorzien, zonder aan de slag te gaan met een kwast.

Tip 2: Zorg ervoor dat de tuin goed verlicht is

Een nieuwe tuin is natuurlijk niet compleet zonder de juiste verlichting, dus we raden je van harte aan om ook hier tijd in te steken. Een goede lamp is namelijk een waardevolle toevoeging, terwijl een lamp van mindere kwaliteit kopzorgen zal opleveren.

Zo kun je jouw schutting voorzien van mooie schutting lampen met up-and-down lights. Deze lampen zorgen voor een mooie gloed, maar zijn ook niet overheersend. Dit kun je vervolgens gemakkelijk combineren met bijvoorbeeld prikspots, welke je kunt verdelen door de tuin.

En mocht je meer licht willen hebben langs het pad, dan zijn grondspots een goede kandidaat! Deze spots zijn compact van formaat en kun je prima verwerken in jouw stoep. Daarnaast zijn ze hufterproof, dus in de meeste gevallen zijn ze zelfs bestand tegen een auto die over de spot heen rijdt.

Tip 3: Plan jouw gehele tuin voordat je aan de slag gaat met het slopen

Voordat je aan de gang gaat met het verplaatsen of vervangen van jouw tegels, het schilderen van de schutting of het plaatsen van nieuwe planten, is het goed om te weten waar je alles kwijt kunt. Daarom is het belangrijk genoeg aandacht te besteden aan de verdeling van de tuin. Een tuin met een prettige verdeling is namelijk een stuk fijner dan een wir war van planten en meubels.

Om je hierbij te helpen, kunnen wij je van harte aanraden om gebruik te maken van een overzichtelijke plattegrond, welke je dan geheel naar wens kunt invullen. Zo kun je gemakkelijk concepten testen wat betreft de plaatsing van plantenbakken, een gazon of een veranda. Dan kun je veel proberen, zonder meteen in de buidel te tasten.

En als het op buitenverlichting aankomt, is het van harte aan te raden dit door te trekken naar een lichtplan. Dit kun je baseren op de ‘eind’ plattegrond, waarbij je al vrij zeker bent van waar wat geplaatst gaat worden. Zo kun je jouw verlichting namelijk optimaal plaatsen, zodat je het maximale uit jouw tuin- en grondspots kunt halen. Hierbij is het overigens wel raadzaam om een expert te raadplegen, zoals Letsleds. Dan weet je namelijk zeker dat het goed zit als het op verlichting aankomt!