Wijzer Wonen
Image default
Woningen

Je dakgoot herstellen of vervangen: dit moet je weten

Een beschadigde dakgoot is vervelend, maar in de meeste gevallen snel opgelost. Veel lekken en andere vormen van schade kan je gemakkelijk zelf verhelpen, in sommige gevallen is het beter om je dakgoot te laten vervangen. Waar let je op bij een beschadigde dakgoot en wanneer moet je je dakgoot herstellen of juist vervangen? Vragen die een duidelijk antwoord verdienen en die vind je hier.

 

Verschillende vormen van schade aan je dakgoot herstellen

Schade aan een dakgoot gaat meestal gepaard met een aantal typische symptomen, waaronder vochtproblemen in een rond de dakgoot zelf. In dat geval kan het gaan om een van onderstaande problemen:

  • Een lek. Slijtage, ouderdom en acute schade, bijvoorbeeld door een storm, kunnen lekken veroorzaken in je dakgoot.

  • Een loszittende dakgoot. Als de dakgoot of bepaalde elementen ervan loszitten, wordt het water niet goed afgevoerd en kan het uit de goot lopen.

  • Verstopping. Een afvoer die verstopt zit, zorgt al snel voor een ophoping van water en dus overlast in of rond de woning.

  • Corrosie. Oude dakgoten gemaakt van zink krijgen vaak last van vochtigheidscorrosie, vooral bij blootstelling aan een lek of condens.

Bepaalde van bovenstaande problemen los je gemakkelijk zelf op. Verstopping ga je tegen door vuiligheid, bladeren en mos uit de dakgoot te verwijderen. Heb je last van corrosie of beschadiging? Dan schakel je beter een specialist in om je dakgoot te herstellen of vervangen. Zo ben je zeker van een betrouwbare, duurzame aanpak en het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen.

Je dakgoot herstellen of toch maar vervangen?

Kleine problemen met je dakgoot herstellen is niet moeilijk, maar wanneer kies je nu beter voor een vervanging? Hieronder enkele tips:

 

  • Grote en aanhoudende lekken. Als je last hebt van een groot lek of meerdere lekken, is de dakgoot waarschijnlijk verouderd en laat je hem beter vervangen.

  • Corrosie door vochtigheid. Als de corrosie op je oude, zinken dakgoten wit uitslaat, kies je best voor een vervanging.

  • Leeftijd. Bij dakgoten ouder dan 25 jaar zal je meer geld besparen als je ze laat vervangen.

Hoewel bepaalde technieken om een dakgoot te dichten zeker de moeite waard zijn, is een vervanging in sommige gevallen de enige oplossing. Een klein lek hoeft op zich niet op een structureel probleem te duiden, maar kan dat wel worden als je het onbehandeld laat.

Een voordeel van zelf je dakgoot herstellen is natuurlijk dat je geld bespaart. Zolang je het werk goed uitvoert en vertrouwt op het advies van een website als Bison.net, maak je snel komaf met kleine lekken of schade en lijden je wooncomfort en -veiligheid er niet onder.