Wijzer Wonen
Image default
Woningen

Wat doet een vastgoedrecht advocaat allemaal?

Vastgoedrecht is een breed rechtsgebied dat zich bezighoudt met alle juridische aspecten van onroerend goed. Een vastgoedrecht advocaat is een jurist die gespecialiseerd is in dit rechtsgebied. Hij of zij kan zowel particulieren als bedrijven bijstaan bij diverse vastgoedgerelateerde zaken.

De werkzaamheden van een vastgoedrecht advocaat

De werkzaamheden van een vastgoedrecht advocaat zijn zeer divers. Enkele voorbeelden zijn:

 • Adviseren

Een vastgoedrecht advocaat kan u adviseren over alle aspecten van vastgoed, zoals de aan- en verkoop, verhuur, financiering en ontwikkeling van vastgoed. Hij of zij kan u ook adviseren over de juridische gevolgen van uw vastgoedtransacties.

 • Opstellen van contracten

Een vastgoedrecht advocaat kan u helpen bij het opstellen van juridisch correcte contracten, zoals koopovereenkomsten, huurovereenkomsten en aannemingsovereenkomsten. Hij of zij kan u ook adviseren over de inhoud van deze contracten.

 • Onderhandelen

Een vastgoedrecht advocaat kan u bijstaan bij onderhandelingen over vastgoedtransacties. Hij of zij kan u helpen om een voor u gunstige deal te sluiten.

 • Procederen

In geval van een geschil kan een vastgoedrecht advocaat u bijstaan in een gerechtelijke procedure. Hij of zij kan u helpen om uw rechten te verdedigen en een rechterlijke uitspraak te verkrijgen.

Specialisaties

Er zijn verschillende specialisaties binnen het vastgoedrecht. Enkele voorbeelden zijn:

 • Bouwrecht

Bouwrecht is het rechtsgebied dat zich bezighoudt met de bouw van onroerend goed. Een vastgoedrecht advocaat die gespecialiseerd is in bouwrecht kan u bijstaan bij geschillen over bouwfouten, aannemersovereenkomsten en onteigeningen.

 • Huurrecht

Huurrecht is het rechtsgebied dat zich bezighoudt met de verhuur van onroerend goed. Een advocaat gespecialiseerd in huurrecht kan u bijstaan bij geschillen over huurovereenkomsten, huurprijzen en ontruiming.

 • Projectontwikkelingsrecht

Projectontwikkelingsrecht is het rechtsgebied dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van onroerend goed. Een vastgoedrecht advocaat die gespecialiseerd is in projectontwikkelingsrecht kan u bijstaan bij het opstellen van plannen en overeenkomsten voor vastgoedprojecten.

Waarop moet u letten bij het kiezen van een vastgoedrecht advocaat?

Bij het kiezen van een vastgoedrecht advocaat is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • Specialisatie

Kies een advocaat die gespecialiseerd is in het rechtsgebied waarover u advies nodig heeft.

 • Ervaring

Kies een advocaat met voldoende ervaring in vastgoedrecht.

 • Reputatie

Kijk naar de reputatie van de advocaat en het advocatenkantoor.

 • Kosten

Vraag naar de tarieven van de advocaat.

Conclusie

Een vastgoedrecht advocaat kan u bijstaan bij diverse vastgoedgerelateerde zaken. Bij het kiezen van vastgoedrecht advocaten in Nederland is het belangrijk om rekening te houden met de specialisatie, ervaring, reputatie en kosten van de advocaat.