Wijzer Wonen
Image default
Woning en Tuin

6 tips om geld te besparen in jouw badkamer

Met de oplopende energieprijzen is iedereen op zoek naar manieren om te besparen. Ook in de badkamer valt er voor veel mensen nog een hoop te besparen. Onderstaande tips zijn makkelijke manieren om zuiniger om te gaan met energie, waardoor je met een paar kleine aanpassingen een hoop geld kunt besparen.

Tip 1: badkamer wandlampen

Ook op elektriciteitsverbruik valt in de badkamer flink te besparen. Denk bijvoorbeeld aan badkamer wandlampen met led in plaats van traditionele lampen. Ledlampen hebben een veel lager verbruik, waardoor je per lamp die je door een ledlamp vervangt zo’n 50-90% bespaart, afhankelijk van het type lamp. Bovendien is de levensduur van LED zo’n 7 maar hoger dan bij halogeen.

 

Tip 2: vervang je douchekop

Wist je dat je met een waterbesparende douchekop jaarlijks 7500 liter warm water kunt besparen? Dit komt neer op ongeveer 44 m3 gas. Reken maar uit wat dat betekent voor de energierekening! Een besparing van minimaal 60 euro per jaar. Met zo’n douchekop is je douche even lekker, maar bespaar je wel een hoop water en gas. Je kunt zelf testen hoe zuinig jouw douchekop is door te kijken hoeveel liter water er in 1 minuut door de douchekop stroomt. Met een verbruik van maximaal 7,2 liter per minuut is een douchekop waterbesparend, maar er zijn ook douchekoppen die maar 5,7 liter per minuut gebruiken, zonder op de kwaliteit van het douchen in te leveren. Daarmee bespaar je dus nog meer water en energie.

 

Tip 3: spaartoets voor het toilet

Ook bij het doorspoelen van het toilet valt nog flink wat water te besparen. Heb jij al een toilet met een bespaarknop? Gebruik deze dan wat vaker om een kleine boodschap door te spoelen, in plaats van de grote knop. Wist je dat we gemiddeld 35 liter water per dag per persoon door het toilet spoelen? Als je de wc doorspoelt met de grote knop, kost dat ongeveer acht liter water, ten opzichte van 4 liter voor de kleine knop. Door wat vaker op de kleine knop te drukken, bespaar je dus een heleboel water. Veel mensen gaan ongeveer zes keer per dag naar de wc. Als je 5 keer op de bespaarknop drukt, in plaats van op de grote, bespaar je dus 20 liter water per dag.

 

Tip 4: thermostatische kraan

Als je gaat douchen, laat je het water meestal eerst even warm worden. Als dat langzaam gaat, loopt er best veel koud water weg. Een thermostatische douchekraan zorgt dat het douchewater een stuk sneller op de juiste temperatuur is voor een lekkere douche. Daarmee kun je wel 1000 liter water per jaar besparen.

 

Tip 5: vang koud water op

Vang bij het openzetten van de kraan het koude water op. Al het water dat je opvangt, voordat je douche of kraan op de juiste temperatuur komt, kun je gebruiken om bijvoorbeeld de planten mee water te geven. Ook zou je het toilet ermee door kunnen spoelen. Als je het opvangt in de waterkoker, kun je het zelfs gebruiken om er thee mee te zetten.

 

Tip 6: draai de thermostaat niet te hoog

Zet de thermostaat niet te hoog. Door de thermostaat standaard een graadje lager te zetten bespaar je een hoop gas. Bovendien hoeft de verwarming in de badkamer niet de hele dag te loeien. Door een systeem dat per kamer te regelen is (bijvoorbeeld een thermostatische regelaar aan iedere radiator), valt er een hoop te besparen.

Door het toepassen van deze eenvoudige tips valt er dus in de badkamer veel te besparen op je verbruik van water, gas en stroom. Niet alleen prettig voor je portemonnee, ook fijn voor het milieu!