Wijzer Wonen
Image default
Woning en Tuin

De meest voorkomende oorzaken van een verstopte afvoer

Vrijwel niets is zo vervelend als een verstopte afvoer. Er ontstaan nare geurtjes en het water stroomt langzaam of niet meer weg. Maar wat veroorzaakt een verstopping? Er zijn verschillende oorzaken voor een verstopte afvoer. Vaak is het een combinatie van verschillende oorzaken. Toiletpapier, vet, urinesteen, luiers, bouwafval, corrosie, boomwortels en verzakte leidingen kunnen allemaal redenen zijn waarom een leiding verstopt zit.

Hoe kan ik een verstopte afvoer voorkomen?

Om een verstopte afvoer te voorkomen kan je de leidingen preventief laten reinigen. Dit kan je laten doen door een professionele ontstoppingsdienst. Maar je kan ook zelf aan de gang gaan met het schoonmaken van de leidingen. Zo doe je er goed aan regelmatig te reinigen met soda en warm water. Meng een pak schoonmaaksoda met een liter water in de afvoer. Wanneer je dit regelmatig herhaalt, voorkomt het dat vuil zich hecht en ophoopt in de leidingen.

Wat kan ik wel doen bij een verstopte afvoer

Er zijn een aantal stappen die jij kan zetten om een verstopte afvoer te verhelpen. De eerste stap is het gebruik van schoonmaaksoda en water. Dit helpt niet alleen bij het preventief reinigen van de leidingen, maar ook bij het ontstoppen ervan. Laat het mengsel minimaal een uur inwerken, waar je vervolgens de leiding doorspoelt. Ook een rubberen ontstopper werkt effectief tegen verstoppingen. Daarnaast kunnen verschillende filters een verstopping veroorzaken. Denk hierbij aan de filters van een wasmachine, droger of vaatwasser. Als laatste stap kan je het sifon (De kronkeling in de leiding die nare geurtjes tegenhoudt) ontkoppelen en deze reinigen. Alle mogelijke oplossingen op een rij:

  • Soda en heet water
  • Gebruik een rubberen ontstopper
  • Reinig het sifon
  • Controleer de filters

Wat kan ik niet doen bij een verstopte afvoer?

Bij een verstopte leiding wordt er al snel gedacht aan het gebruik van chemische oplossingen. Toch kan dit negatief uitdraaien. Chemische oplossingen kunnen de leidingen beschadigen. Daarnaast kan je gewond raken bij het gebruik ervan. Helemaal in combinatie met een rubberen ontstopper. Hiermee kan de chemische oplossing opspatten en een flinke irritatie op de huid en ogen veroorzaken. Het gebruik van een trekveer, ook wel ontstoppingsveer, wordt ook afgeraden wanneer je hier geen ervaring of kennis over hebt. Blijft de verstopping aanhouden? Ga niet zelf aan de slag en bel de ontstoppingsdienst. Ben jij nog op zoek naar een ontstoppingsdienst voor een ontstopping in Antwerpen? Het bedrijf Rioolteam ontstopt jouw leidingen veilig en snel.

https://rioolteam.be/