Wijzer Wonen
Image default
Woning en Tuin

Toepassingsmogelijkheden voor EPDM folie

EPDM folie is een populair product, waarbij het hoofddoel is om waterdichte afdekkingen te maken. EPDM is een synthetisch rubber dat in de jaren zestig is ontwikkeld. Het behoort tot de groep hightech materialen, die steeds vaker in de bouw worden gebruikt. Het grootste voordeel van EPDM folie is de uitstekende bestendigheid tegen zeer hoge en zeer lage temperaturen. Als EPDM folie wordt gemonteerd met een goede EPDM lijm en het wordt gebruikt in het felle zonlicht kan het temperaturen tot 120 graden zonder probleem doorstaan. Ook extreme kou, tot 75 graden onder nul, is geen enkel probleem. Door die bijzondere eigenschappen is EPDM in de hele wereld toepasbaar.

Bescherming tegen lekkage

EPDM folie wordt op allerlei manieren gebruikt als scheidingswand tussen water en andere materialen. Het meest bekend is EPDM folie als dakbedekking. EPDM folie is gemakkelijker om te plaatsen als bitumen en het gaat meer dan 2 keer zo lang mee. Een voordeel in milieutechnisch opzicht is, dat EPDM nadat het 50 jaar dienst heeft gedaan, kan worden gerecycled. Bitumen gaat maar 25 jaar mee en als het eenmaal is verwijderd moet het afval op een verantwoorde manier worden opgeruimd. Toch heeft EPDM niet uitsluitend voordelen, want het is vrij duur en het lijmen kan alleen onder droge weersomstandigheden.

EPDM folie in de vijver

Een veel minder bekende toepassing van EPDM folie is als reparatiemateriaal. De folie wordt daarvoor in stroken gesneden. Het wordt dan op scheuren, kapotte voegen en andere soorten beschadigingen in de dakgoot en op het dak geplakt. Deze reparaties houden tientallen jaren stand. EPDM folie wordt ook steeds vaker gebruikt als vijverfolie. Het gaat dan om een minder goede kwaliteit dan de folie die op het dak wordt gebruikt, maar hij voldoet uitstekend. Ook bij gebruik als vijverfolie moet er worden opgelet dat de folie beschadigt door scherpe voorwerpen.

https://www.epdmkopen.be