Wijzer Wonen
Image default
Woontrends

Een liefdesbrief aan Neon Verlichting

Ik herinner me de eerste keer dat ik een neonlicht zag. Ik moet een jaar of vijf zijn geweest, op een familievakantie in Las Vegas. We liepen over de Strip en het was alsof de hele wereld verlicht was in neon. Het was zo helder en zo mooi. Ik was gebiologeerd.

 

Sindsdien heb ik altijd een zwak gehad voor neonverlichting. Er is iets aan de manier waarop het gloeit dat me gewoon gelukkig maakt. En de laatste tijd lijkt het alsof iedereen meedoet aan de neon trend. Overal op Instagram en Pinterest duiken neonlichten op en mensen maken zelfs hun eigen DIY neonlichten thuis.

neonlampen

Als je erover denkt om mee te doen met de neontrend, is hier alles wat je moet weten over het maken van je eigen neonbord. 

Wat is neonverlichting?

Neonverlichting is een soort gasontladingsverlichting. Gasontladingslampen zijn gevuld met een of meer gassen onder lage druk, en door het gas wordt een elektrische stroom geleid, die licht uitstraalt. Neonverlichting maakt specifiek gebruik van neongas om die kenmerkende heldere gloed te creëren. 

 

Neonlichten werden voor het eerst uitgevonden in 1910 door de Franse ingenieur Georges Claude, en ze werden al snel populair voor gebruik in reclameborden omdat ze zoveel helderder waren dan traditionele gloeilampen. Tegenwoordig worden neonlichten nog steeds veel gebruikt in reclameborden, maar ze zijn ook populair geworden in de woninginrichting, waar ze een warme en uitnodigende sfeer creëren in elke ruimte.

 

Hoe maak je een neonbord? 

Een zelfgemaakt neonbord is gemakkelijker dan je denkt! Alles wat je nodig hebt is een transparante vinyl buis, een buiggereedschap, Neon EL draad, afplaktape, een schaar en een voeding. U kunt al deze materialen online of bij uw plaatselijke bouwmarkt vinden. 

 

Zodra u al uw materialen hebt verzameld, volgt u gewoon deze stappen: 

 

    1) Snijd uw vinylslang op de gewenste lengte met een schaar of een scherp mes. Zorg ervoor dat je aan beide uiteinden genoeg slang overhoudt om hem later op je voeding aan te sluiten.

 

    2) Buig de slang in de gewenste vorm met het buiggereedschap. Je kunt hier creatief zijn – er zijn geen regels! Zorg er alleen voor dat je ontwerp groot genoeg is om alle EL-draad erin te laten passen. 

 

    3) Gebruik afplaktape om de uiteinden van je buis vast te zetten, zodat hij zijn vorm behoudt terwijl je werkt. 

 

    4) Rijg de EL-draad door de buis, begin aan het ene uiteinde en werk tot aan het andere uiteinde. Zorg ervoor dat er geen speling in de draad zit, zodat hij stevig in de buis blijft zitten. 

 

    5) Zodra de hele draad in de buis zit, breng dan afplaktape aan om hem zo nodig vast te zetten. Zorg ervoor dat u geen enkel deel van de draad afdekt, zodat deze zichtbaar blijft voor een maximale gloed!

 

    6) Sluit ten slotte elk uiteinde van de slang aan op de voeding en voila, je hebt je eigen neonbord gemaakt!  

                                       

  7) Geniet van je nieuwe bord en laat het zien aan al je vrienden! conclusie: Of je nu op zoek bent naar een leuk doe-het-zelf project of je wilt wat extra pit toevoegen aan je interieur, het maken van je eigen neonbord is een geweldige manier om het te doen! Alles wat je nodig hebt is een heldere vinyl buis, een buigmachine, Neon EL draad, afplaktape, een schaar en een voeding. Dus verzamel je materialen en begin vandaag nog!