Wijzer Wonen
Image default
Woning en Tuin

Trampolines in openbare ruimtes

Trampolines, ze komen vrijwel over voor in ons land In Nederland alleen al waren er in 2018 64 trampoline parken gemeten. Deze trampoline parken zijn plekken waar je indoor op verschillende trampolines en hoogtes trampoline kan springen. Door het meestal brede aanbod van trampolines, is het publiek divers variërend van jong tot oud. Maar trampolines zijn niet alleen aanwezig in trampoline parken, ze komen ook voor in speeltuin, achtertuinen en op verjaardagspartijen. Op al deze plekken, behalve de achtertuin, zijn er voor het plaatsen van een trampoline in een openbare ruimte bepaalde regels aan verbonden. Welke dat zijn lees je in deze blog!

Plaatsing van de trampoline

Ten eerste het is niet verplicht om een net om een trampoline te bevestigen, maar als er geen net om de trampoline heen zit moet er minstens twee meter ruimte naast de trampline zin is namelijk essentieel om een valruimte te creëren. Degene die springt mag namelijk niet op iets hards belanden, als de springer valt. Ondergrond zoals rubberen tegels en gras of zand kunnen zonder net eventueel toch een val breken. Staat een trampoline toch dicht bij muren of hardere voorwerpen dan is een veiligheidsnet ten zeerste aangeraden. In tegenstelling tot trampoline zonder net, is er bij een trampoline met net alleen een halve meter nodig bij de plaatsing van deze trampoline. Naast de ruimte op de grond, moet er boven de trampoline ook ruimte vrij zijn en blijven. Boven een trampoline moet er namelijk 3 tot 7 meter beschikbaar worden gesteld. Deze afmeting hangt wel af van het soort trampoline die er in een openbare ruimte wordt geplaatst.

Vergunning voor een trampoline

Nu we wat meer weten over de plaatsing van een trampoline, is het belangrijk om te vermelden dat het hebben van een vergunning ook belangrijk is. Op de Nederlandse markt moeten trampolines gekeurd zijn met het TUV AIB ASTM of CE-keurmerk. Ook is het belangrijk om een logboek bij te houden. In dit logboek hou je dan bij waar, wanneer en of de trampoline weleens is gecontroleerd of gerepareerd. Bij een trampoline in een openbare ruimte is het namelijk al helemaal belangrijk om zelfs bij een klein probleem, direct te handelen.

Ben je nou op zoek naar een trampoline? Kijk op deze website.