Tegenwoordig zijn de meeste woningen aangesloten op de riolering, maar toch zijn er nog genoeg mensen die gebruik maken van een septische put. Hiermee vangen ze het water op dat weggespoeld wordt door het sanitair. Zo belanden urine en ontlasting in de beerput, maar ook haren, zeepresten en toiletpapier. Op den duur kan hierdoor een verstopping ontstaan, waar je zeker niet op zit te wachten. In dit artikel geven we je daarom drie tips waarmee je kunt voorkomen dat je septische put verstopt raakt.
Leeg en inspecteer de beerputHeb je thuis een septische put? Je moet het dan beslist zo nu en dan legen. Hier moet je niet te lang mee wachten aangezien dit een verstopping kan veroorzaken. De beerput ledigen kun je desondanks beter niet zelf doen, huur hiervoor juist een professional in. Deze deskundige kan niet alleen je put legen, het kan je ook nog eens inspecteren. Natuurlijk kun je het zelf regelmatig checken, maar de septische put echt inspecteren kun je beter overlaten aan een expert. Doordat ze gespecialiseerd en ervaren zijn, weten ze precies hoe het met je beerput gaat.
Let op wat je doorspoeltEen verstopte septische put voorkomen kun je ook doen door goed te letten op wat je doorspoelt. Zo moet je tampons en maandverband niet door je toilet spoelen, net als vochtige doekjes. De afvoer is hier namelijk niet op berekend en zodoende kan dus een verstopping ontstaan in je beerput. Vet moet je bovendien beslist niet doorspoelen, dit stolt namelijk als het afkoelt. Een ophoping wordt op deze manier gecreëerd in je afvoer, deze verstopping leidt ertoe dat het water nauwelijks of niet meer er langs kan. Naast de leidingen kan de septische put zelf trouwens ook verstopt worden, vooral als je veel medicijnen, schoonmaakmiddelen en/of antibacteriële producten doorspoelt.
Maak gebruik van speciale middelenRegelmatig even kijken naar de beerput is zeker een goed idee als je een verstopte septische put wilt voorkomen. Het kan maar zo dat je hierbij een harde laag aantreft die drijft op de inhoud. Je doet er dan goed aan om het afbraakproces te starten, wat je kunt doen met behulp van een biologische activator. Voeg dit toe aan de inhoud zodat de harde laag weer vloeibaar wordt, al kan dit wel even duren. Op deze manier verkleint de kans op een verstopte beerput. Het bacteriebestand kun je trouwens op peil brengen door bacteriën aan de put toe te voegen. |
![Image default](https://wijzerwonen.be/wp-content/uploads/2022/08/pexels-photo-4239015_1.jpeg)