Wijzer Wonen
Image default
Woning en Tuin

De premies voor warmtepompen: zo zit dat

Mogelijk ben je je met de toenemende energieprijzen aan het verdiepen in de mogelijkheden om energie te besparen. Een veelgenoemde manier is het vervangen van de stookolieketel of de cv-ketel door een warmtepomp. Dat is een investering, maar zorgt uiteindelijk voor een besparing. En om dat te stimuleren is er vanuit de overheid de zogeheten ‘Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen’ in het leven geroepen. Wat zijn de voorwaarden en hoe kun je dit aanvragen? We leggen het uit in dit artikel. 

De voorwaarden voor de premie

Per gewest verschillend de voorwaarden voor de premie voor en warmtepomp. In dit artikel bespreken we de voorwaarden die gelden voor de premies in Vlaanderen. Een belangrijke voorwaarde is dat de woning ouder moet zijn dan 15 jaar. Voor iedere aanvraag moet een verplichte audit gedaan worden van de woning. Daarnaast moet de warmtepomp geplaatst en gefactureerd zijn door een gecertificeerde installateur met RESCert-certificaat. Je moet de premie uiterlijk binnen 24 maanden na installatie aanvragen. Op de website Vlaanderen.be zijn alle voorwaarden te vinden en daar kun je de ‘Mijn VerbouwPremie’ voor warmtepompen aanvragen.

Hoe hoog is de premie?

De premies voor warmtepompen zijn afhankelijk van meerdere factoren zoals het type warmtepomp en het gezinsinkomen. Er gelden basispremies, waarbij verschillende uitzonderingen gelden. Bijvoorbeeld als je de warmtepomp plaatst ter vervanging van een elektrische verwarmingsinstallatie of er aansluiten op het aardgasnet niet mogelijk is. De premies voor water/water warmtepompen zijn het hoogst, omdat deze het meest efficiënt zijn, maar ook het duurste qua investering. Voor de huidige premies verwijzen wij naar de website Vlaanderen.be die hiervoor genoemd is.

Hoe vraag je de premie aan?

Vraag de premie binnen 24 maanden na de eindfactuurdatum aanvragen. Vraag deze online aan via Mijnverbouwpremie.be. Daar krijg je een overzicht van de documenten die je moet bijvoegen zoals een kopie van alle facturen, attest van de aannemer, gedateerde foto’s van de warmtepompinstallatie en een kopie van het Europese productlabel. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, krijg je binnen 6 maanden de premie uitbetaald.

 

De premie is in ieder geval een mooie bijkomstigheid als je aan het overwegen bent om een warmtepomp aan te schaffen. Lees ook de tips voor het besparen van energie in de badkamer.